Dagen D (OSCE)

Skärmavbild 2017-05-11 kl. 16.14.18.pngSkärmavbild 2017-05-11 kl. 16.12.28.pngSkärmavbild 2017-05-11 kl. 16.00.49

Idag hade vi alltså OSCE (Objective Structured Clinical Examination). En klinisk prövning med olika stationer, vilken är en vanlig examinationsform för både tandläkar-och läkarstudenter. Det har varit mycket nerver inför detta, speciellt eftersom det här är något alla äldreterminare ”skrämt upp” oss inför sedan typ första skoldagen. Nytt för i år var att vi behövde vara godkända på samtliga stationer (11 st), tidigare har man bara behövt klara 70 %. Dock har man föregående år behövt göra om alla stationer om det skulle vara så att man inte klarat någon, i år behöver vi bara göra om den station vi inte klarat. Såhär gick det till:

– Samling 08.15. Vi fick var sitt häfte där det stod de olika stationernas utformning och på vilken station man skulle starta. Alla lämnade in sina mobiltelefoner. Från och med nu fick vi inte prata med varandra.

– Var och en begav sig till sin start-station. En högtalare sa: ”dags att börja”. Under 5 min skulle man då utföra angiven uppgift. Min första uppgift var att förklara för en patient (en lärare som skådespelade) dess parodontologiska status och ge munhälsoinstruktioner för att bättra denna. Vid varje station stod en bedömare som poängsatte det man gjorde.

– Högtalaren sa ”30 sekunder kvar..”. Sedan typ: ”Avsluta och gå till nästa station”. De andra stationerna var bl.a. anamnesupptagning, etsning och bonding, kariologisk undersökning, matrisläggning. Ungefär var fjärde station var vilostation.

– Efter ca 1,5 timme var det klart och vi fick sitta i karantän fram till kl 12, för att inte kunna kommunicera med den andra halvan av klassen som då påbörjade sin OSCE.

Det var otroligt stressigt under hela sessionen, särskilt i början då vi tidsmässigt hade halkat efter någon minut vilket innebar att vissa av oss fick fyra minuter på oss istället för fem under 2-3 stationer. Av naturliga skäl var man lite svettig och skakig – de flesta moment vi prövades på övade vi på för sista gången för ca två månader sedan och det är inte superbekvämt att ha en bedömare med stoneface som står och iakttar varje steg man tar. MEN det känns otroligt skönt att ha gjort detta, att ha sett vad en OSCE faktiskt innebar. Resultatet kommer förmodligen senare idag och jag kanske får göra någon eller några rester men det känns okej. Jag är väldigt stolt över mig och mina kursare som gjort detta. Vi är grymma!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s