Förberedelser inför tandläkarprogrammet

Om du är orolig för att du inte ska hänga med i tempot när du börjar plugga så vill jag först säga: LUGN. Du klarar det. Vi har personer i klassen som haft helt andra yrken innan de börjat på tandläkarlinjen och flera personer som liksom jag hade ett lååångt glapp mellan gymnasiet och universitetet. Studievanorna kommer tillbaka snabbare än vad man tror och trägen vinner alltid – precis som i alla andra sammanhang i livet.

Det är inte nödvändigt att på något sätt förbereda sig inför sina studier, men här kommer ändå några tips som kan vara smidigt att ha som ess i skjortärmen.

Praktisera hos en tandläkare! Om du inte gjort detta tidigare så ring upp samtliga kliniker i ditt närområde och fråga om du får gå med ett par dagar eller veckor och bara skugga en sköterska eller kolla på när tandläkaren jobbar. Det skapar förståelse för vad du senare kommer att plugga på och förhoppningsvis fördjupas ditt intresse för odontologi.

Fräscha upp engelskan. Första året har man en kurs på engelska i cell-och molekylärbiologi inkl. embryologi. OBS: få ej panik över detta (påminnelse: du klarar kursen trots att du inte är någon höjdare på språket, trägen vinner) men det kan ändå vara bra att förbereda sig lite. Exempelvis genom att kolla lite youtube-videos på engelska där man berör ämnet – kursinnehåll och kursmål finns att hitta på KIs hemsida.

Planera terminen så gott det går. Har du fixat boende som sträcker sig terminen ut? Att flytta mitt under terminens gång är inte att föredra. Det finns en del sidor där du kan leta/lägga upp lägenhetsannonser: Blocket samt ”Lägenheter i Stockholm” och ”Ki Students” på Facebook. Till detta med planeringen hör även: räkna med att du kommer behöva plugga minst en timme/dag efter skolan och försök se till att du kan få in tid för exempelvis träning och annat som gör din kropp och knopp gott.

Annonser

2 reaktioner till “Förberedelser inför tandläkarprogrammet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s