Fråga

Zina skriver: ”Hej Alicia, det är nämligen så att jag har kommit in på tandläkarprogrammet och undrar hur man egentligen ska plugga för att klara av en tenta?”

Hej Zina! Vad kul att du kommit in – du är grym!! Alla har sin egen studieteknik men för min del funkar det bäst att:

1. Gå på alla föreläsningar. För det första ger föreläsaren dig en djupare förståelse för ämnet jämfört med om du sitter hemma själv och googlar. För det andra märker man snabbt på en föreläsning vad det är läraren lägger tyngd vid – har han eller hon stått och pratat halva föreläsningen om låt säga vattenabsorbtionen i njurarna – ja, då kanske det är något man bör kunna till tentan. Sitter man hemma själv och läser, i detta fall om njurarna, blir det vääääldigt svårt att lista ut vad som är viktigast att plugga på. Dessutom brukar en del föreläsare vara schyssta och säga ”det här är bra om ni kan till tentan..”

2. Köpa kurslitteraturen eller låna den på biblioteket. Det är inte obligatoriskt men enligt mig är det väldigt skönt att lite avslappnat ligga och läsa i boken någon kväll då man inte orkar sitta och skriva och göra uppgifter etc.

3. Plugga med en kompis! En vecka innan tenta är det guldvärt att sitta med en kompis och förhöra och förklara för varandra.

Sist men inte minst – vid skolstart blir du tilldelad en fadder; en äldreterminare som kommer finnas vid din sida under hela studietiden. Jag har bett min fadder om gamla tentor och ställt tusen frågor kring exempelvis vad man bör plugga på i  de olika kurserna. Bra va?! 🙂

Hoppas att detta svar känns ok, annars är du välkommen att skriva till mig igen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s