Fråga

Jag får så kloka frågor från er, här kommer en från Ragad:

”Jag har hört att man vid KI jämfört med i Göteborg inte får akademisk examen utan bara tandläkarexamen, vet du något om varför det är så och om det kan påverka utbildningen och yrkeslivet på ett negativt sätt?”

Jag mailade vår studierektor och fick detta svar:
· Tandläkarexamen får man efter avslutade studier på samtliga lärosäten. Tandläkarexamen (300hp) är en akademisk yrkesexamen liksom t.ex läkarexamen.
· Vad lärosätet i GTB därutöver genomför och examinerar är Masterexamen i odontologi en s.k generell examen. Tidigare gjordes detta även i Malmö men det har man nu slutat med. På KI och i Umeå har vi aldrig haft detta upplägg.
· Om man efter att ha avslutat tandläkarutbildningen på KI vill gå vidare i en men ”forskningsinriktad” utbildning kan man genomföra våra s.k fristående kurser (Vetenskapsteori och forskningsmetodik i odontologi, respektive examensarbete för masterexamen i odontologi). Efter dessa kurser genomförts får man då en masterexamen i odontologi.

Varför detta skiljer sig åt mellan lärosätena skall jag försöka förklara nedan:

· Vi/KI ställer höga ”kvalitetskrav” för en masterutbildning/masterexamen. Vi har därför inte ansett att detta får plats i tandläkarprogrammets nuvarande utbildning. Inte heller på läkarprogrammet är det möjligt att genomföra en masterutbildning samtidigt för att få en s.k ”dubbelexamen” (tandläkarexamen och masterexamen i odontologi).
· Dessa regler/förhållningssätt är olika på olika lärosäten/universitet. Så länge de formella reglerna enl. högskoleförordningen uppfylls får lärosätet själv bestämma och här skiljer sig därför GTB från KI.
· Vid KI kan man i det fristående kursprogrammet efter TL examen genomföra en masterutbindning/få en masterexamen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s