Fråga

Kattis frågar: ”Hur kan man förbereda sig till sin första termin på tandläkarprogrammet? Jag funderar på att läsa en termin på apotekarprogrammet innan tandläkarlinjen, vore det en bra förberedelse? Eller har du tips på något annat att rikta in sig på? Kemi, biologi/cellbiologi/molekylärbiologi, strålningsfysik, embryologi? Det känns som om jag kommer påbörja programmet med noll kunskap i minnet från gymnasiet vad gäller biologi och kemi. Tanken på att hamna efter/bli utanför är skrämmande.”

Jag skrev ett inlägg i juni gällande förberedelser, det hittar du HÄR!

Jag hade själv glömt (läs: förträngt) i princip allt från gymnasiets kemikurser innan jag började på tandläkarprogrammet, men jag klarade kemikursen ändå. Som en introduktion på första årets kemikurs går man igenom grundläggande kemi på gymnasienivå – med en toppenlärare! Jag fick dock verkligen ligga i med plugget under den kemikursen, så känner man att man vill ha det lite mer enkelt för sig första universitetskursen så är det en fördel att ha fräschat upp gymnasiekemin om man som jag kände då anser att man är helt ”nollställd”.

Att läsa farmakologi eller kemi på apotekarprogrammet innan känns dock aningen överambitiöst, men har du intresse för det så kör! Jag vill bara förtydliga att det inte är nödvändigt. Då får du, Kattis, helt enkelt överväga om det är värt ännu en termin av studielån osv. Du ska ju trots allt plugga i fem år sedan, och kanske vill lägga på en specialistutbildning eller övriga kurser ovanpå odontologin senare. Du kan bara få studiemedel för totalt sex år. Hoppas att svaret hjälpte, och lägg på minnet att på tandläkarprogrammet är det inte ”talang” eller tidigare kunskaper som avgör hur duktig tandläkarstudent du blir, utan det som avgör är hur intresserad och flitig du är när du väl är där. 🌞

Skärmavbild 2017-08-06 kl. 13.00.42.png

Annonser

En reaktion till “Fråga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s